FANDOM


1774-1792. Uralkodása alatt támogatta az észak-amerikai gyarmatokat a függetlenségi háborúban. Az ország azonban súlyos pénzügyi gondokkal küszködött, melyből nem tudott kilábalni és a háborús szerepvállalás csak tovább rontott rajta. Az országban kitört forradalom egyben uralma végét jelentette. 1792. augusztus 10-én a királyi palota, a Tuileriák ostroma után megfosztották hatalmától és bebörtönözték. A Nemzeti Konvent hazaárulás vádjában bűnösnek találta, 1793. január 21-én pedig lefejezték.

Bár Lajos király eleinte közkedvelt volt, döntésképtelensége és maradisága miatt a francia társadalom egyes rétegei a zsarnokság jelképének tartották. Manapság a történészek becsületes, jó szándékú embernek írják le, aki azonban képtelen volt a monarchia megreformálására, a forradalmárok ezért éppen őt kiáltották ki bűnbaknak.

Alkategóriák

Ennek a kategóriának csak egyetlen alkategóriája van.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.